В зависимост от това как и къде кърмиш, твоето бебе ще усети колко приятно е изживяването и за двама ви. Описаните стъпки ще помогнат ти помогнат да създадеш предпоставки за спокойно кърмене:

  1. Вземи си помощник - ако е възможно, помоли мъжа ти, майка ти или някоя приятелка да ти помага в пазаруването и домакинството през първите няколко седмици, докато си създадеш режим на кърмене.
  2. Създай си удобства - избери си любимо място - стол, диван, легло или там, където ти е най-удобно. Ако музиката те кара да се чувстваш спокойна, тогава си пусни тихо любимите песни.
  3. Подготви се - за да избегнеш каквито и да било прекъсвания по време на кърменето, постави близо до себе си следните неща:кърпа за подсушаване на бебето, топли компреси, които да помогнат за рефлекса на потичане на кърмата, нещо за хапване или пиене, няколко възглавници, с които да подпираш гърба и ръцете си. Не е лошо да изключиш звука и на телефона си, защото винаги има риск някой да звънне в най-неподходящия момент.
  4. Храни се здравословно - жените, които кърмят може да усещат по-голяма жажда. Така че водата е най-добрата течност за твоето тяло. Но също така супите, както и зеленчуковите или плодови сокове, включително и млякото осигуряват необходимите течности. Избягвай пушенето и използването на лекарствени медикаменти и се опитай да ограничиш количеството на приемания алкохол и кофеин.
  5. Наслади се на момента - това е чудесно време ти и тоето бебе да се радвате един на друг. Говоренето, пеенето на песнички и докосването са прекрасен начин да му покажеш колко специално и обичано е то.

Храненията може да имат различна продължителност. Понякога бебето ще иска да се храни само 5 минути или ще предпочита дълго, отпускащо 40-минутно кърмене. Ако обикновено този процес продължава повече от 30 или 40 минути, бебето може да похапва и подремва многократно по време на кърменето. Бебе, което не суче активно, вероятно не получава достатъчно мляко. Разбуждай го всеки път, когато започне да задрямва, с нежни докосвания, промяна на положението или като го премествате на другата гърда. След няколко хранения, използвайки тези техники твоето бебче ще започне да се храни по-активно.

Източник:Инструкция за кърмене Philips Avent